Bmw på wikipedia

BMW, Bayerische Motoren Werke AG, tysk bil- och motorcykeltillverkare med huvudkontor i München. Företaget äger även Rolls-Royce och Mini. BMW är involverade i flera motorsporter, bland annat formel 1 där de sedan 2005 äger majoriteten i BMW Sauber.

BMW:s huvudkonkurrenter är bland andra Mercedes-Benz, Audi, Lexus och Jaguar

BMW:s historia

Huvudartikel: BMW:s historia

BMW 328, en öppen sportbil lanserad 1936.
BMW 2500, lanserad 1968 och föregångaren till BMW:s exklusivaste modellserie i nuläget BMW 7-serien.
En BMW 3-serie av senaste generation. Denna mellanklassbil och dess föregångare är företagets mest säljande fordon.

7 mars 1916 grundades företaget Bayerischen Flugzeug-Werke (BFW). Detta datum ser BMW idag som företagets grundande men detta var då inte BMW. BMW har nämligen till en början delad historia mellan BFW och Rapp-Motorenwerk. 1917 bytte Rapp-Motorenwerke namn till Bayerischen Motoren-Werke – BMW. BMW kunde under krigsåren etablera sig som flygmotortillverkare under Första världskriget som präglade den tyska industrin. Fram till 1918 lade den tyska krigsmakten in stora beställningar på flygmotorer. Logotypen symboliserar just en roterande flygplanspropeller.Rättelse Logotypen symboliserar inte en roterande flygplanspropeller enligt BMW, det är en del av Bayerns flagga. Man byggde en stor fabrik vid Münchens flygplats Oberwiesenfeld.

Tysklands nederlag i kriget för med sig att BMW tvingas under restriktioner från och med 1919. Man får inte längre tillverka flygplansmotorer då detta ses som en del i en tyska upprustning. Under 1920-talet startar en diversifiering för att hålla företaget vid liv. Under 1920-talet börjar BMW med motorcykeltillverkning (1923) och biltillverkning (1928). Dessa grenar samsas nu med den 1924 återupptagna flygmotortillverkningen. Motorcyklarna och bilarna tävlar framgångsrikt och BMW:s förare tillhör de mest framgångsrika. Under 1930-talet börjar BMW:s ingenjörer att utveckla motorer och nya vackra fordon tar vid. Element som ska komma att bli typiska för BMW lanseras bland dem dubbelnjurgrillen som lanseras 1933. Andra världskriget ändrar företagets inriktning. Under 1930-talet har BMW tillsammans med staten satsat alltmer på flygmotortillverkning som blir dominerade under kriget. BMW:s krigsproduktion för med sig att företagets fabriker bombas med huvudfabriken i München i centrum. Efter kriget måste BMW börja om på nytt.

Under 1950-talet lanserar BMW nya modeller men får inget genombrott och hamnar i ekonomiska svårigheter som kulminerar 1958-1959 då man står på ruinens brant och är på väg att säljas ut till konkurrenten Daimler-Benz. Företagsledaren Herbert Quandt går in i företaget och tar över ruljangsen vilket är början till vändningen för BMW. Under 1960-talet lanserar BMW nya modeller där BMW 1500 får ses som en milstolpe. En ny modern sedan tar BMW tillbaka till de fina salongerna och framgångarna fortsätter. Utifrån 1500 kommer BMW 1600 som i sin tur utvecklas till BMW 1600-2. BMW tar marknadsandelar och kan i slutet av 60-talet lansera nya stora modeller i BMW 2500 och BMW 2800. Ägarfamiljen var också inblandad i projektet Amphicar.

1970-talet innebär nya framgångar där BMW kan positionera sig än mer med ett nytt modellprogram som man fortfarande har. 1972 lanseras 5-serien och senare 3-serien, 6-serien och slutligen 7-serien. BMW manifesterar sina framgångar genom invigningen av det nya huvudkontoret tillika landmärket ”fyrcylindern” 1972. En internationalisering tar vid där BMW satsar på nya exportmarknader och befäster sina position. Under 1980-talet fortsätter BMW sin positiva utveckling med att lansera nya modeller där de nya Touring-vagnarna i 3- respektive 5-serien tillhör de stora nyheterna. BMW kommer även med nya dieselmotorer och fyrhjulsdrift. 1980-talet är decenniet då BMW kan börja satsa stora resurser på utveckling när man skapar två nya utvecklingscentra. BMW ökar stadigt sin produktion. Den internationalisering som startade på 1970-talet får sin naturliga fortsättning under 1990-talet då BMW satsar med blandade resultat. Nya fabriker startas i bland annat USA och Eisenach men satsningen på brittiska Rover-koncernen visar sig vara en katastrof. ”Den engelske patienten” kostar BMW miljarder och 2000 avyttrar man allt utom Mini. 1994 tillverkar man för första gången fler bilar än rivalen Mercedes-Benz. 1998 köper man rättigheterna till Rolls-Royce.

I dag har bilmärket BMW hög status, kvalitet och pris och konkurrerar därmed på samma prestigemarknad som Mercedes och Audi. 2004 såldes för första gången över en miljon bilar av märket BMW. BMW tillverkade tidigare motorer åt formel 1-stallet Williams men säsongen 2006 etablerade BMW ett eget F1-stall genom köp av det schweiziska Sauberstallet.

BMW-koncernen växer och man har de senaste åren kunnat öka sin produktion stadigt. Man har kommit igen efter åren då stora resurser gick till MG Rover. Internationaliseringen fortsätter: BMW har numera produktion för och i de nya stora marknaderna i Ryssland och Kina.

Huvudkontor och BMW Museum
BMW:s huvudkontor och museum i München

Huvudkontoret BMW Vierzylinder i München byggdes i början av 70-talet och är en futuristisk skapelse som föreställer fyra cylindrar. Huvudkontoret ligger vid den vid samma tid uppförda Olympiaparken. Vid huvudkontoret ligger fabriken och BMW Museum.

BMW i Sverige

BMW var under lång tid en ovanlig bil i Sverige. Under efterkrigstiden lyckades BMW till en början inte etablera sig utan sålde få bilar i Sverige genom generalagenten Förenade Bil i Malmö. Under 1970-talet blev de allt mer förekommande på de svenska vägarna och idag är de vanliga trots sin exklusivitet. BMW Group Sverige säljer både BMW:s personbilar och motorcyklar (tidigare åtskilda). Det finns flera olika BMW-klubbar i Sverige som samlas under det gemensamma taket BMW Club Schweden.

Tidslinje

* 1916 – BMW grundas som Bayerischen Flugzeug-Werke (BFW).
* 1917 – Företaget byter namn till Bayerische Motoren Werke GmbH.
* 1919 – Versailles-freden förbjuder tillverkning av krigsmateriel i Tyskland – flygmotortillverkningen upphör.
* 1922 – Dagens BMW skapas.
* 1923 – BMW tillverkar sin första motorcykel – BMW R32.
* 1924 – Flygmotortillverkningen återupptas.
* 1928 – BMW köper bilfabriken Dixi-Werke i Eisenach och blir biltillverkare.
* 1944 – Fabriken i München bombas under Andra världskriget
* 1945 – BMW förlorar fabriken i Eisenach – se EMW och Wartburg
* 1948 – BMW lanserar sin första motorcykel efter kriget.
* 1951 – Biltillverkningen återupptas.
* 1955 – Småbilen BMW Isetta lanseras.
* 1959 – Daimler-Benz försöker ta över BMW. Detta hindras under en stor bolagsstämma.
* 1962 – Den första moderna, stora, BMW:n lanseras – BMW 1500
* 1966 – De första bilarna i 02-serien (föregångare till dagens 3-serie) kommer i produktion.
* 1967 – BMW övertar Glas.
* 1969 – Berlin-fabriken får ensamt ansvar för motorcykeltillverkningen.
* 1972 – BMW:s nya huvudkontor – ”fyrcylindern” – invigs.
* 1972 – BMW startar dotterbolaget Motorsport GmbH
* 1972 – BMW startar sin första fabrik utanför Tyskland: Rosslyn, Sydafrika
* 1973 – Fabriken i Landshut invigs.
* 1978 – BMW:s första bilmodell med beteckningen ”M”, M1 visas upp på Bilsalongen i Paris
* 1979 – Motorfabriken i Steyr invigs.
* 1986 – BMW startar tillverkning av 3-serien i Regensburg.
* ((1988)) – BMWs e34 gjorde succé, otrolig design.
* 1990 – BMW beslutar att åter ha en fabrik i Eisenach.
* 1994 – BMW börjar tillverkning i Spartanburg, USA.
* 1994 – BMW tar över brittiska Rover-koncernen.
* 1995 – BMW marknadsför BMW Z3 via James Bond-filmen GoldenEye.
* 2000 – BMW säljer Rover – men behåller varumärket Mini.
* 2003 – Rolls-Royce biltillverkning blir en del av BMW.
* 2005 – Ny fabrik i Leipzig

Företagsledningen
BMW logo

Den dominerade ägargrenen de senaste decennierna har varit familjen Quandt. Familjen Quandt äger 46,6 % av aktierna fördelade på Herbert Quandts änka Johanna Quandt och barnen Susanne Klatten (född Quandt) och Stefan Quandt. Försäkringsjätten Allianz äger 6,52 % medan resterande aktier är utspridda.

Eberhard von Kuenheim ledde under 23 år BMW under företagets stora expansion och internationalisering. Under Bernd Pischetsrieder skedde köpet av Rover vilket ledde till Bernd Pischetsrieders avgång 1999. 2006 blev Norbert Reithofer ny BMW-chef. BMW rekryterar i regel internt vad gäller chefsposten.

BMW-chefer

* Norbert Reithofer (2006-)
* Helmut Panke (2002-2006)
* Joachim Milberg (1999-2002)
* Bernd Pischetsrieder (1993-1999)
* Eberhard von Kuenheim (1970-1993)

BMW:s personbilar
Den karaktäristiska designen på kylargrillen – ett kännetecken för BMW:s personbilar sedan 1930-talet. På bilden visas en BMW 2002.
BMW tog sig in på SUV-marknaden år 2000 med BMW X5. På bilden visas den något mindre BMW X3 som lanserades 2003.

BMW:s modellnamn

BMW har de senaste 30 åren skapat ett modellsystem baserat på serier (ty. Reihen): 3-serien, 5-serien och 7-serien men under perioder även 6-serien och 8-serien. I dessa serier har man sedan haft ytterligare indelningar. Exempel: 316, 320, 325 eller 520, 525, 540. (uttalsexempel: ”tre-sexton”). Ibland frångår BMW detta med modeller som Z3, Z4 och numera även SUV-modellerna X3,X5 och X6. Värt att notera är att BMW särskiljer olika generationer av respektive modell genom internbeteckningar med E följt av siffror. Exempel: E12 är den första generationen av 5-serien – E60 den senaste.

BMW-modeller i historien är till exempel 1950-talets vackert formgiva 507, 1960-talets eleganta coupé 3,0, den lilla sportiga 2002 (3-seriens föregångare) och supersportbilen M1. Under 2004 lanserade man 1-serien som är en BMW:s första modell i den så kallade Golf-klassen.

Alla BMW-modeller som byggs ritas först med kol och krita på ett speciellt papper.

Karaktäri

* Den så kallade njurgrillen, med två bredvid varandra separata luftintag. Första gången ”njurarna” kom på en BMW var på BMW 303 1933.
* På vardera sida om grillen har en BMW två separata runda strålkastare. Nyare modeller har även ”Angeleyes” som är runda ringar som lyser runt strålkastarna.
* Bakänden av de bakre sidofönstren brukar ha en ”knick”, den så kallade Hofmeister-knicken, kanten går uppåt-bakåt en bit längst ner innan de följer bakfönstrets lutning uppåt-framåt. ”Knicken” har skapats av Wilhelm Hofmeister, tidigare chefs-designer på BMW.